Winston Smith

"Big Brother is watching you." Weet u het nog? 1984, van George Orwell. TV-schermen die niet alleen programma's uitzenden maar bovendien de kijker zelf opnemen en de beelden doorsturen naar de Partij. Onlangs is er storm ontstaan over het bekendmaken van de handel in gegevens via internet verkregen. Verbijsterend dat zovelen nog in onwetendheid verkeren van het grootschalige misbruik van onze privégegevens. Nederland schijnt inmiddels tot de meest afgeluisterde natie ter wereld te zijn verworden (ja, meer dan Iran, meer dan Rusland). Niet alleen telefoongesprekken worden systematisch en willekeurig afgetapt, ze worden ook tot in lengte van dagen bewaard, zelfs als u volstrekt niets onfatsoenlijks van zins bent. Internetproviders worden door de overheid gedwongen om miljoenen te investeren in hun netwerken om ze "afluisterbaar" te maken. Ongemerkt maar zeker zijn u en ik de nieuwe Winston Smiths geworden.

Van de telefoon weten we grosso modo hoe dat afluisteren werkt. We weten ook dat dat gebeurt, vooral omdat we dat in politieseries hebben gezien. De sneaky boosdoener is internet. Daarom hier een snelcursus cyberidentiteit:

Internet creëert een illusie van anonimiteit. Laat ik jullie uit de droom helpen: al hebt u helemaal niets ingetoetst, dan nog bent u niet anoniem. Als u zich op internet begeeft bent u en blijft u herkenbaar. Komt u op een site terecht, dan is het alsof u lijfelijk in een winkel binnen stapt: het baliepersoneel weet uw naam niet maar ze herkennen u wel bij uw volgende bezoek. Uw IP-adres, het nummer dat u van uw provider krijgt voor uw aansluiting op het WWW, gaat met u mee, overal waar u naar toe gaat. Als u reageert op een forum, of een email stuurt, is uw IP-adres zichtbaar voor de ontvanger. Het heeft dus geen zin om verschillende aliassen te nemen: namen zijn voor webmasters irrelevant. Voor hen bent u een veelcijferige reeks: uw IP-adres. Via programma's die zelfs de grootste dombo's kunnen hanteren, onthouden de webmasters ad eternum de IP-adressen van elke bezoeker van hun sites. Komt u ooit, over 5 jaar, onder een alias terug, dan wordt u genadeloos ontmaskerd. Als u ook nog met een credit card betaalt, dan hebben zij uw naam en geboortedatum. Dat is helemaal bingo.

Datahaaien hebben zo hun maniertjes om aan kostbare gegevens te komen. Vragenformulieren is er een. De argeloze surfer wordt het hemd van het lijf gevraagd. Omdat hij zich onbespied waant, is hij loslippig: zonder schroom geeft hij de lengte van zijn penis prijs, hoeveel zijn salaris bedraagt of de frequentie van zijn seksleven. Zaken die hij nooit met een megafoon van de daken zou willen schreeuwen liggen nu voor het oprapen, klaar om verkocht te worden, aan elkaar gekoppeld en misbruikt. Voor bedrijven is omzet namelijk de grootste drijfveer. Mooie beloftes op ethische grondslag zullen het altijd afleggen tegen de drang om omzet te draaien. 

Wat u wel kunt doen als u toch zo'n vragenformulier voor de lol wilt invullen, is naar een internetcafé gaan. Dan krijgt de website het IP-adres van dat internetcafé. Of u doet dat vanuit de computer van iemand anders: dan zijn de gegevens die u intoetst waardeloos (mits u u niet anderzins identificeert), want als die gekoppeld worden aan de gegevens die horen bij dat IP-adres, dan krijgt de onderzoeker geen echt beeld van een echt persoon. Want hoe kunstmatig internet ook overkomt, de freaks die uw gegevens analyseren zijn heus toch geïnteresseerd in echte mensen van vlees en bloed , of liever gezegd, in hun brass. Wat voor mens schuilt achter welk IP-adres. Wat vindt hij of zij leuk, wat wil hij of zij kopen, heeft hij kinderen, heeft zij geld, hoeveel, hebben zij lichamelijke klachten, nemen ze medicijnen, wat lezen ze, waar zijn ze lid van, welke programma's kijken ze naar. Dat soort dingen zijn tegenwoordig goud waard, die gaan voor grof geld over de toonbank. In deze bedrijfstak zal de crisis nog lang niet toeslaan.

Iets soortgelijks gebeurt in de Albert Heijn-filialen waar u met een handset zelf uw boodschappen moet scannen. De centrale computer onthoudt welke houder van welke bonuskaart fouten maakt met de zelfscan, met als gevolg dat de klant in kwestie als verdacht bestempeld wordt. Die persoon wordt dan vaak gecontroleerd. Bovendien weet de tot politieagente gebombardeerde baliejuffrouw met een blik op haar kassascherm tot op de letter wie u bent, waar u woont en op welke dag u jarig bent. Via de persoonsgegevens die u vrijwillig en blijmoedig hebt opgegeven voor het verkrijgen van een bonuskaart. Als de klanten nou massaal constant van bonuskaarten zouden ruilen, dan zou het systeem in de soep lopen. Ik roep jullie dan ook op om dat vooral te doen. Zien waar zij dan vervolgens mee komen.

Voor internet bestaat dat. Er heeft zich wereldwijd een kring van internet-anarchisten gevormd die dat gecontroleer niet pikken. Ze hebben zich verenigd in een keten van tientallen zoniet honderden computers waardoor uw verzoek om een site te bezoeken moet gaan voordat het zijn doel bereikt. Uw IP-adres komt dus niet meer bij die site terecht. In plaats daarvan, ziet de webmaster het IP-adres van één van die internet-anarchisten van de keten, elke keer een andere. Dat heet TOR "the onion routing" system. Het is alleen tergend traag (uw verzoeken gaan immers door tig computers). Bovendien zelf ook een bron van potentiële snufferij in uw spulletjes: u weet immers niet wat al die servers doen met de info die door hun routers gaan. Niet geschikt voor top secret informatie zou ik zeggen, tenzij streng versleuteld. Maar goed, als u genoeg hebt van Big Brother, en weigert eraan mee te werken, dan is onion routing system wellicht voor u interessant. Bijvoorbeeld om eens zomaar een opdringerig vragenformulier in te vullen... Vraag de eerste de beste puber die u tegenkomt of hij of zij dat voor u wilt downloaden en klaar is Kees.

Zo niet dan zult u, net als ik, heel voorzichtig moeten zijn met het verstrekken van uw gegevens, en met waar u rondhangt op internet. En ten allen tijden onthouden: "Ik stap nu lijfelijk in deze ruimte, volop in het zicht." U bent op slag een stuk rustiger bij het surfen.



Zie ook: xs4all/opinie, eng filmpje, Karin Spaink.

Comments

  1. 3e-jaars student informatica14:01

    "Wat u wel kunt doen [...] is naar een internetcafé gaan." internetcafeswise zou ik zeggen dat je vast gefilmed wordt zoals altijd in elkwe winkel zeker met zulke apparatuur
    dus hoe gevaarlijk is je vijand
    het is altijd dezelfde vraag
    als je vijand oneindige resources heeft en oneindig veel zin om je te pakken dan kunnen ze je pakken
    je moet een compromis vinden.

    "Internetproviders worden door de overheid gedwongen om miljoenen te investeren in hun netwerken om ze 'afluisterbaar' te maken." <--- dit moet van de EU
    niet per se van NL
    alle europese landen hebben dat gezeik met ISPs

    ReplyDelete
  2. Oud Zeikwijf14:03

    isp?

    ReplyDelete
  3. 3e-jaars student informatica14:04

    internet service provider
    XS4ALL, Chello, Orange, etc
    een provider van internet services
    dus een aanbieder van internet diensten
    het is lang niet alleen het IP adres dat iemand identificeert
    het type browser zegt ook heel veel
    via javascript kunnen ze zelfs achter de grootte van je browservenster komen
    je zegt dat het IP adres de boosdoener is
    maar er is zo veel meer
    en zelfs zonder IP adres ben je de sjaak als je niet oplet
    met wat ik net schets
    type browser en zo
    daar kun je veel meer mee dan je denkt
    dat is de kern. hoe het komt dat dit je je anonimiteit kost (of hetnou door je IP adres is waar je geen weet van hebt of door cookies of door iets anders) dat maakt niet uit, dat zijn details
    je moet uitkijken datje je lezers geen "false sense of security" geeft, dat is erger dan geen sense of security
    je trekt die lijn van IP adres
    helemaal door in je hele artikel
    het spijt me maar dat is echt fout
    heel veel mensen hebben om te beginnen al een dynamisch IP adres

    ReplyDelete
  4. Oud Zeikwijf14:06

    dynamisch?

    ReplyDelete
  5. 3e-jaars student informatica14:07

    elke keer dat ze hun computer uit en aan zetten is het anders
    dat is een soort overboeking
    het is chill voor ISPs omdat ze dan, say, 300 klanten kunnen aannemen op maar 250 adressen
    dan gaan ze er van uit dat er nooit meer dan 250 tegelijk online zijn
    noot: "anders" betekent precies dat, "anders", en niet meer
    dus niet per se "totaal random"
    niet per se "totaal ongerelateerd"

    ReplyDelete
  6. Oud Zeikwijf14:08

    traceerbaar via de providers dus

    ReplyDelete
  7. student informatica14:10

    heel vaak zitten deze adressen in een bepaalde "range": de eerste helft verandert niet
    dan koopt zo'n bedrijf gewoon een aantal op goedkope ISPs doen dit vaak
    static IP adressen zijn veel prettiger voor het hosten van services en zo
    en voor traceerbaarheid (wat niet alleen negatief hoeft te zijn, veel services gebruiken dit op een positieve manier)
    het hangt er alleen van af hoe veel moeite je er in moet steken voor je het ook echt kan krijgen
    maar in the end is iedereen altijd sowieso traceerbaar, of ze nou internet gebruiken of niet
    dat is mijn point
    zelfs als je een friggin' monnik bent die nog nooit een computer gezien hebt
    ip adres is niet het enige dat iemand identificeert

    ReplyDelete
  8. student informatica14:14

    o trouwens:
    "Zien waar zij dan vervolgens mee komen."
    over die bonuskaarten
    oplossing is makkelijk:
    airmiles en bonuspunten sparen op je kaart
    dan wil niemand meer ruilen.\

    "Niet geschikt voor top secret informatie zou ik zeggen, tenzij streng versleuteld." <-- dit is op zich waar, maar het is niet per se meer of minder het geval bij TOR dan bij het internet an sich, sowieso al
    dat je TOR gebruikt maakt geen verschil voor hoe je iets moet versleutelen (ok, strict genomen MAG je hier van af wijken en inderdaad laks zijn als je heel goed op de hoogte bent van de netwerkstructuur, en dat zal niet gaan met TOR, maar dat is echt af te raden en ook bijna nooit nodig)

    ReplyDelete
  9. Oud Zeikwijf14:20

    Zeer veel dank voor deze waardevolle correcties. Ik hoop dat mijn lezers het nog kunnen volgen. Ik in ieder geval nog maar net. De bottom line blijft dezelfde: internet is transparant, maar geeft je de illusie dat je ongezien bent. Daarom gevaarlijk, en daarom moeten we voorzichtiger zijn.

    ReplyDelete
  10. Alma14:25

    goed je column- maar langzaam maar zeker (eigenlijk sinds 9/11 snel maar zeker) wint big brother - eng!!! - volgens mij heeft het rookverbod daar ook mee te maken - angst inpompen- angst maakt slaafs en volgzaam - tenslotte zijn alle maatregelen toch voor 'onze bestwil en veiligheid'.

    ReplyDelete

Post a Comment