De WC-winkel


Op 17 februari komt er een heuse wc-winkel van 2TheLoo op de Kalverstraat, voor de kleine en de grote boodschap van het winkelend publiek.

Zou het om het wildplassen tegen te gaan? Ik denk het niet. Dit station zijn we al gepasseerd. Het station van: wij de overheid zetten krulletjes op straat voor de mannen want die gaan toch door met wild plassen, maar we doen dat niet voor vrouwen, want die bevuilen de openbare ruimte toch niet als we dat niet doen. Een station waar mijn trein maar niet vandaan wou vertrekken.

In het grijze verleden zat ik weer eens een buurtgemeentelijke vergadering bij waar de grootste plannen uiteen werden gezet voor het toeristisch maken van wat het Scheepskwartier zou moeten gaan heten, een benaming die overigens niet werd opgepikt door het volk en dus verdween uit het collectieve bewustzijn. Ik vroeg heel lief of we dan niet een openbare vrouwen wc op het Kattenburgerplein moesten neerzetten. Nee dat mocht niet. Waarom niet? Omdat wij met de horeca afgesproken hebben dat vrouwen gratis in cafés mogen plassen. O maar dat bent u vast vergeten te zeggen tegen de cafébazen, want zij kijken altijd heel vuil als ik het probeer.

Zucht.

Wel krullen geen vrouwen wc's. Gelukkig zijn we 20 jaar na dato aanbeland in het VVD-tijdperk, waar het kapitalisme bloeit en zegeviert. De kwestie wordt dus overgenomen door de commercie en dan krijgen wij wc-winkels in de Kalverstraat. Wat ik toejuich. Dat spreekt voor zich. Ik betaal met alle liefde en blijdschap liever 1 euro dan te gaan bedelen om een toiletbezoek bij de horeca of mijn plas te moeten ophouden tot ik thuis ben. Want al wil je betalen voor dat toiletbezoek, de cafébaas weet dat pas als je ervan terugkomt en een munt op zijn toog achterlaat. Dan heb je die vernederende ervaring al achter de rug. Een dialoog aangaan over het wel willen betalen vooraf is meestal geen optie als je dringend moet.

Nu wil het toeval dat ik een paar dagen geleden precies zo'n idee als de wc-winkel had maar dan over tafels. Het is namelijk zo dat je in cafés en zo geen eigen consumpties mag nuttigen. Dat staat meestal ergens in koeienletters, of wordt je ter kennis gebracht door een nurkse horecabaas. Gat in de markt! Een locatie in het toeristische centrum waar toeristen (bijvoorbeeld, maar anderen zijn ook welkom) tegen betaling warm en droog kunnen zitten, hun zelf gekochte etenswaren uit hun rugzakken kunnen halen om die ongestoord te nuttigen. Je hoeft aan die tafel ook niet te eten, als je dat niet wilt. Het is maar een voorbeeld. Je kan er ook aan werken op je laptop, of gewoon zitten staren naar de voorbijgangers. Dat mag allemaal, zonder extra kosten.

Tip van Oud Zeikwijf aan de horeca: laat gasten als ze niets wensen te bestellen betalen voor het gebruik van tafel en/of toiletten, en het nuttigen van glazen kraanwater. Zeur daar verder niet over. Schrijf die tarieven gewoon op een bordje. Het scheelt u in de inkoop, en het scheelt de gasten in ergernis en moeite.




Dit stukje werd gepubliceerd op AT5.