Tegenlicht 19 sept 2011: We aanschouwen de hersenspinsels van internationale denktank The Aftermath Network, een bonte gezelschap van westerse wetenschappers en denkers bij elkaar geroepen door Manuel Castells, socioloog, en Spanjaard. Het is in Spanje menens wat de crisis betreft. In Griekenland, in gedeeltes van de VS ook, zoals in Michigan. Maar hier?
Ja, er is een bankcrisis. Ja, de bankiers, de pensioenfondsen en de verzekeraars maken er een potje van. Ja, de regering misbruikt dit om miljarden te bezuinigen. Maar op een mooie zomerdag wemelen de grachten van jongelui op boten met een buitenboordmotor erop, en in Amsterdam vliegen de scooters je om de oren. Voor mij twee tekenen dat de nieuwe generatie wat materie betreft niets te klagen heeft. Krap 20 jaar geleden had maar een enkeling een boot, en iedereen reed op derdehands roestbakken. Niemand had een mobieltje en nog minder een i-foon. Pas als we zover terug zijn gezakt ben ik bereid om over een crisis te praten.
Vreemd dat Tegenlicht knip-plak zoiets uitzendt, zonder enige kanttekening over de werkelijke situatie van Nederland. Want hoe is het werkelijk: staat Nederland er zo pover bij? Later op de avond krijg ik het antwoord op een presenteerblaadje. Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau, stelt in P&W dat het nog nooit zo goed is gegaan met ons kikkerlandje: per inwoner zijn we op Luxemburg na het rijkste land van Europa, en wat de export betreft zijn we tweede, na Duitsland. Ik vind dit een prestatie.
Dus: crisis? What crisis?