Per 1 januari 2013 is het gedaan met af en toe een plukje wiet halen bij de wietboer: coffeeshops worden gedwongen om een pasjessysteem in te voeren. Ze mogen maar 2000 pasjes per coffeeshop weggeven, dus reken maar dat die naar de grootste afnemers gaan, en dat de gelegenheidsroker, die slechts eens in de maand rookt, achter het net vist.
Dat is één van de kwalijke gevolgen van de nieuwe wet. Daarnaast: criminaliteit zal explosief toenemen, de 350 meter grens tussen coffeeshop en scholen wordt 0 (drugsrunners op het schoolplein), privacy-problemen bij de pasjeshouders die gebrandmerkt worden als gebruikers etc...
Het gedoogbeleid wordt bij het grofvuil gezet. Terwijl wiet een van de minst gevaarlijke genotsmiddelen is – en genieten zullen mensen blíjven doen. Vergelijk de negatieve effecten van marihuana maar met die van de rest van de drugs (alcohol, tabak en blijpillen incluis). Nederland waar men het roken van wiet toestaat, heeft per saldo minder cannabisten dan de VS, waar al een eeuw een genadeloze war on drugs woedt. Ook de criminaliteit rond de handel valt internationaal gezien mee, en zou verder afnemen bij volledige legalisatie. Vele regeringen zijn deze resultaten van het gedoogbeleid niet ontgaan en zijn bezig hun drugsbeleid aan te passen volgens het “Dutch model”, maar uitgerekend nu slaat het in Nederland om.
Daarom was het zo fijn om van de week op dit nieuwe initiatief te stuiten, om de coffeeshops op de werelderfgoedlijst van de UNESCO te laten plaats nemen. Het gedoogbeleid als immaterieel werelderfgoed: iets dat zo bijzonder is dat het voor zijn voortbestaan niet afhankelijk mag zijn van een regering, maar gedragen moet worden door de hele wereld. Inderdaad! Als Nederland te bekrompen is geworden om het goede van haar eigen beleid in te schatten, dan kan Nederland beter overruled worden.
Beter overruled door de UNESCO dan door Brussel, de VS, Apple, Google, Shell, Abn amro, de beurs, de G6, G7 of G8, niet waar?
NB: 2012 is het Jaar van het Immaterieel Erfgoed.
NB2: Ex-voorzitter van de Nederlandse politiebond Hans van Duin bij Chiel Beelen.
Op AT5 gepubliceerd.
Comments
Post a Comment