La Vallade, dat is zo'n plek waar
iedereen in de Watergraafsmeer de mond vol van heeft. Dáár moet je
blijkbaar zijn, als je tenminste wilt eten, het liefst in een Franse
atmosphère.
Die hele hang naar dat Franse komt mij
als ex-Française de keel uit. Al die zogenaamde Franse toestanden
van jullie zijn niet Frans. Die chansonniers, die restaurantjes...
Zij zijn zo Nederlands als wat. Nederlands Francofielen-Frans. De
liedjes zijn passé, het menu is vol fouten (die ik niet mag
verbeteren want ze weten het altijd beter), het voedsel komt
voornamelijk uit pakjes, de decoratie uit een fantasieverleden, de
sfeer klopt niet én... ze hebben kapsones.
Ik heb het 2 keer geprobeerd, bij La
Vallade. Twee keer een regelrechte ramp. De eerste keer was tien jaar
geleden. We waagden we het op de bonnefooi aan te kloppen voor een
maaltje: 'Hebt u NIET gereserveerd?' Het ongeloof en de minachting
droop van haar gezicht af. We namen plaats op een wachtstoeltje. Één
uur lang. Toen zijn we maar thuis iets gaan ontdooien. De tweede keer
was vorige maand. Gesterkt door onze eerdere ervaring hadden we wel
gereserveerd, voor vijf personen. We kwamen vroeg aan. Het was een
zonovergoten doch sterk winderige dag, dus namen wij plaats aan een
tafel gedekt voor vijf, in de luwte achter een scherm, in de
veronderstelling dat die voor ons bestemd was. Waar we weldra zonder
pardon vanaf gebonjourd werden door de serveerster. Ze verwees ons
naar een lange tafel volop in de wind, waar meerdere groepen eters
bezig waren, en waar ze een halve vierkante meter van het uiteinde
voor ons had gereserveerd. De borden waren nog niet neergezet; ik mat
met de blik hoe dat zou gaan: niet dus. Er was simpelweg niet genoeg
ruimte voor het bord van degene die ze aan de kop van de tafel had
bedacht. We stribbelden tegen: 'Het is de verjaardag van Mijnheer Oud
Zeikwijf, zo opgepropt kunnen we toch niet zitten? Waarom mogen we
die tafel daar niet?' Ze was onvermuwbaar: de tafel van onze keuze
was weliswaar gedekt voor vijf, maar daar bedoelden ze mee: 2 + 3.
Twee verschillende groepen eters dus. Mijnheer Oud Zeikwijf opperde
nog: 'Ik had dus twee aparte reserveringen moeten maken.' 'Dan had ik
u op twee verschillende tafels gezet.' Je kon onze klompen
gezamenlijk horen breken. We zijn toen de hoek omgelopen en aan een
royale tafel op het uitmuntende terras van Quatfass neergeploft. Geen
pseudoFrans gedoe, geen stupide tierelantijntjes die ze al 50 jaar
niet meer in Frankrijk hebben, maar een vriendelijke bediening en
prima eten. Zonder kapsones.
'Ja maar ze hebben bij Quatfass ook
niets om kapsones over te hebben, het is maar een gewoon eetcaféetje'
zult u tegenwerpen, en gelijk zal ik u geven. Wie wèl kapsones
zouden kunnen hebben zijn de lui van Jean Beddington in de
Utrechtsedwarsstraat. Maar dat hebben ze niet. De bediening én de
kok (Jean Beddington herself) staan er, onvoorstelbaar maar
waar, in dienst van de klant. Al heb je gereserveerd, dan nog mag je
je eigen plek uitzoeken. In de toch al krappe pijpenla krijgen drie
personen een tafel waar makkelijk zes hadden kunnen zitten. Geen
muziek maar eenvoud en rust. De kookkunst is van zeer hoog niveau.
Niet dat de kaart nou typisch Franse gerechten bevat, helemaal niet
zelfs, maar hier wordt OP Z'N FRANS gekookt: alles van verse
basisingrediënten, sauzen van ingekookt beest en/of groeisel. Niet
bang voor de sterke natuurlijke smaken die je daardoor creëert, geen
suiker bij de hartige hap, geen voorgemaakte Hanos- of Sligrotroep.
Het gebrek aan kapsones zag je in de volgende, simpele, handeling:
een eter had zijn vlees liever doorgebakken en stuurde zijn bord
terug naar de keuken. Dat werd zonder enig gemor gedaan. Door de
grote Kunstenaar haarzelf. In Amsterdam heb ik dat nog nooit
meegemaakt: als ik zoiets, in welke onbeduidende eetplek dan ook,
vraag (wat een kwestie van spijsvertering is eerder dan van smaak),
word ik steevast beschimpt door de bediening. Hoe durf ik zo'n
slechte smaak te hebben! Weet ik niet dat biefstuk tegenwoordig
overal rauw wordt gegeten? Een enkele keer werd het zelfs ronduit
geweigerd, bij Rosa & Rita op het Oostenburgereiland 'We bakken
hier maar op één manier'.
Bij Jean Beddington heb ik voor het
eerst sinds lang echt heerlijk gegeten, zoals ik dat vroeger in
Frankrijk deed, met een goed gevoel van A tot Z. Kapsones heb je of
heb je niet. Maar weet dat als je ze hebt je mijn avond kunt
vergallen.
Op AT5.nl gepubliceerd.
Comments
Post a Comment