Wie schetste mijn verbazing toen ik in de azijnbode
eerder deze maand het verslag van Sake Slootweg las, van zijn bezoek
aan een bouchon in Lyon; u weet wel, die befaamde établissements waar
voortreffelijk (lees: traditioneel) wordt gekookt door plaatselijke
matronen en waar hij net zo traditioneel en voortreffelijk had gegeten.
Wérd! Werd gekookt moet ik zeggen. Althans dat was wat ik begrepen had
na het zien van een Franse docu over die bouchons.
Daarin werd uitgelegd dat modern koken zoals moleculair die ouwe
verrukkelijkheden hadden vervangen. Jonge hipperts hadden blijkbaar
overal die dikke wijven van hun eeuwenoude troon gestoten, want, laten
we wel wezen, wat ze voorschotelden, dat kon echt niet meer. Civet de marcassin, béchamelsauzen en gratins Dauphinois. Hoe. Durfden.
Ze.
Dus zag je een piepjonge griet naar het omringende platteland togen, een
leeg mandarijnenkratje onder de arm. Al keuvelend met een even jong en
modern boertje deponeerde ze met alle egards, en na lang wikken en
wegen, één misvormde courgette, één aubergine met het syndroom van Down
en een onooglijke wortel van een vergeten kleur in het kratje.
Ze liep naar haar auto (toch wel) met een hoeveelheid die in huize Oud
Zeikwijf genoeg zou zijn voor het voorafje van één van de gezinsleden.
Daar ging ze haar hele bouchon mee voeren.
Eenmaal terug op de plaats delict, moest worden getoond hoe het de resp.
courgette, aubergine en wortel zou vergaan. Onze presentator, een
exemplaar van precies dezelfde ras als kok en boer, zou hierbij als
proefkonijn fungeren. De kok haalde zijn Liebigkoeler, Büchnertrechter,
desiccator en rondbodemkolf van onder de toonbank tevoorschijn en ging
geconcentreerd aan de slag. De courgette werd in precies 3 stukken
verdeeld. Het eerste schijfje werd gevriesdroogd en daarna gefrituurd in
zuivere rozenolie. Het volgende verpulverd om daaroverheen te strooien.
Van het derde werd met veel gesis een fluorescente vloeistof
geëxtraheerd. Het resultaat verhuisde de kok met een chirurgische pincet
naar het bord uit een poppenservies. De presentator deinsde aanvankelijk
ietwat achteruit maar herpakte zich professioneel en nam kordaat een hap.
"Dat is wat we onze gasten serveren."
Een vraag: heeft de menselijke soort geen eiwit meer
nodig? Dat is nou eindelijk een flinke stap in de goeie,
vegetarische, richting.
Comments
Post a Comment